img

Русия изкара за учения ядрени подводници и мести наземни ракети из Сибир

/
/
/
404 Views

Руски ядрени подводници отплаваха за учения в Баренцово море, а мобилни ракетни установки обикаляха във вторник из заснежените гори на Сибир, след като президентът Владимир Путин нареди на ядрените сили на своята страна да бъдат в повишена готовност заради напрежението със Запада, съобщи “Асошиейтед прес”. Това става малко след приключването на военноморски учения в необичайно обширен район на същото море през втората половина на февруари.

 

Северният флот съобщи, че няколко от неговите ядрени подводници са участвали в учения, предназначени да “тренират маневриране в бурни условия”, т.е. действия на по-голяма дълбочина. В него се казва, че към маневрите ще се присъединят няколко военни кораба, които се прибраха за кратко заради лошото време. Те са натоварени със задачата да защитават Колския полуостров в северозападната част на Русия, където се намират няколко военноморски бази.

 

В района на Иркутск в Източен Сибир подразделенията на Стратегическите ракетни сили разпръснаха междуконтинентални пускови установки за балистични ракети “Ярс” из горите, за да практикуват тайно разполагане, се казва в изявлението на Министерството на отбраната.

 

 

Как Путин повиши бойната готовност на стратегическите сили – тук.
Защо САЩ оставиха в Средиземно море ядрен самолетоносач – тук.

 

Всичко, което трябва да знаете за: 

Военните не казаха дали ученията са свързани със заповедта на Путин от неделя да приведе ядрените сили на страната в повишена готовност на фона на руската война в Украйна. Също така не беше ясно дали ученията представляват промяна в нормалните ядрени тренировъчни дейности или разположението на силите на страната, допълва АП.

В сравнение със САЩ, Русия разчита в по-голяма степен на междуконтинентални балистични ракети с ядрена бойка глава, които са разположени в силози или монтирани на мобилни пускови установки. Промяната в състоянието на тяхната готовност може да бъде по-трудна за откриване и оценка.

 

Заповедта на Путин засили вече растящото напрежение, водещо до сравнения с кубинската ракетна криза от 1962 г., в която Москва и Вашингтон стигнаха до ръба на ядрен конфликт.

 

Обширна зона на север-североизток от Мурманск е обявена за 3-5 март за забранена за полети от морското равнище без таван в атмосферата
Обширна зона на север-североизток от Мурманск е обявена за 3-5 март за забранена за полети от морското равнище без таван в атмосферата 

 

Базираните на Колския полуостров стратегически подводници са елемент от военноморският компонент на руската ядрена триада. Те извършват бойни патрули в източната част на Баренцово море и под ледената шапка на Арктика.

 

Десет дни преди нахлуването в Украйна на руската армия Павел Фелгенгауер, военният наблюдател на “Новая газета”, обясни, че в боеготовност са всички флотове на Русия, т.е. ученията имат глобален характер. Голяма група (вкл. с големи десантни кораби) се събра в Черно море, друга е в Източно Средиземно море – вероятно за да опита да ограничи възможността за действия на трите натовски самолетоносача там – мощна групировка излезе в Охотско море, където едва не се е стигнало до сблъсък с американска подводница.

 

Охотско море, както и Баренцово, са “бастиони”, защото там отиват да патрулират от Камчатка и Колския полуостров стратегическите ядрени подводници с балистични ракети в готовност да стрелят по цели в САЩ. Американски подводници следят тези “перли в короната” в опит да им попречат да стрелят и при цялото това струпване на подводници и кораби, които се дебнат, напрежението се покачва още повече, обяснява Фелгенгауер.

 

Необичайно обширна зона насевер от Норвегия за маневри на Северния флот до 19 февруари.
Необичайно обширна зона насевер от Норвегия за маневри на Северния флот до 19 февруари. 

Източник : dnevnik.bg

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text