В следващите дни нещата ще се влошат – с повече смърт, страдание и разрушение. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг след заседанието на министрите на външните работи на Алианса.

“Руските въоръжени сили продължават атаките с тежко въоръжение из цялата страна. Украинският външен министър се обърна към колегите си, а ние изразихме уважението си.

Предупреждавахме месеци наред, че целта на Путин е да нападне Украйна, опитвахме да намерим дипломатическо решение”, каза Столтебнерг и допълни, че Русия “плаща висока цена”

Това е война на Путин, планирана от него, насочена към мирна държава. Призоваваме Путин да спре войната и да изтегли всичките си сили от Украйна без условия. Да се ангажира с истинска дипломация”, допълни още той.

Ние ще помогнем за самозащитата на Украйна. Изпратени бяха хиляди войни на източните части на НАТО, в Средиземно море има 200 кораба, ще продължаваме да правим нужното, за да защитим всеки сантиметър територия на НАТО”, поясни Столтенберг.

Той заяви, че НАТО не е част от конфликта между Русия и Украйна, но “трябва да гарантираме, че конфликтът няма да се разпространи извън териториите на Украйна, защото ще причини още човешко страдание”.

Столтенберг каза още, че НАТО ще подкрепи държавите в риск – включително Грузия и Босна и Херцеговина.

“Президентът Путин не можа да ни раздели, дори сме по-обединени”, заяви Столтенберг. “В отговор на руската агресия засилваме координацията си с Финландия и Швеция“, поясни още той.

“Безразсъдните действията около АЕЦ показват опасността от тази война. Затова Путин трябва да прекрати войната и да изтегли всички руски войски от Украйна, както и да се включи в дипломатическите ни усилия“, призова той руският президент.

НАТО няма да влезе в Украйна нито по суша, нито по въздух“, категоричен бе генералният секретар на НАТО и допълни: “Смятаме, че ако го направим, ще се окажем в една пълна война.

Именно заради това взехме решение за тези мерки, засилена подкрепа, без обаче да ангажираме сили на НАТО пряко в Украйна”.

Той поясни, че “единствено може да се приложи зона без полети с НАТО-вски самолети. Санкции, хуманитарна подкрепа и военна помощ – това са методите ни”, каза Столтенберг и призова Русия “да се ангажира с дипломатически усилия за намиране на решения”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!